‘Het is toch ook ons plein?’


Stel: je woont vlakbij een plein. Stel: dat plein wordt opgeknapt. Stel: niemand heeft gevraagd wat jij zou willen. ‘Dat is jammer’, zegt Anne (12). ‘Kinderen willen heus niet alleen een speeltuin.’

Dat blijkt! Samen met haar klasgenoten schrijft Anne ideeën op voor het Pater van den Elsenplein in Tilburg-Zuid. Dat plein ligt vlakbij hun school, Panta Rhei. Er worden huizen en winkels gesloopt en nieuwe gebouwen neergezet. ‘Niemand heeft naar onze mening gevraagd’, zegt Serine (12). ‘Dat is raar. Het is toch ook ons plein?’

De leerlingen komen vooral naar het plein voor de supermarkt. ‘Maar ook voor de friettent’, zegt Victor (11). ‘Daar hebben ze de lekkerste friet van Nederland.’ Vorig jaar hebben de leerlingen grote schilderijen gemaakt om het plein op te vrolijken. Max (11): ‘Ik hoop dat de schilderijen een nieuwe plek krijgen.’

Jongeren
Friet, schilderijen: er zijn ook minder leuke dingen aan het plein. ‘In de zomer zijn er vaak jongeren’, zegt Prissilla (12). ‘Ik ben niet bang, maar het is gewoon niet zo fijn.’ Sam (11): ‘Er zou een speciale plek moeten zijn voor jongeren.’ Serine: ‘En ik zou graag meer winkels willen. In Tilburg-Noord en Tilburg-West hebben ze dat ook.’

De klas heeft nog veel meer meer ideeën. Dus, als de plannenmakers het niet meer weten: een fontein, kabelbaan, parkoers met water, chillplek, gamehal, pingpong tafel, kauwgomapparaat, workshoplokaal, restaurant met terras, grasveld met bomen en planten, sportveldje, skatebaan, cadeauwinkeltje, escaperoom, paintballplek, trampolinepark.

Wat zijn jouw tips voor het Pater van den Elsenplein? De kinderredactie schrijft.

Dierenparkje

Ik wil graag meer groen. Bomen, planten en gras. Ook een dierenparkje is leuk. Als je een dier voor een paar dagen wilt verzorgen, dan kan je het daar halen. Ik wil ook graag een winkel waar je handlettering kunt doen en een speeltuin voor tieners.

Felycia (11)

Meer groen

Op het plein moet meer groen komen. Planten, bomen en bloemen omdat er niet heel veel groen is op het plein. Ik wil ook een restaurant om snel iets lekkers te halen en dan niet alleen Chinees of friet. En een cadeauwinkel.

Anne (12)

Meer winkeltjes

Ik wil graag meer winkeltjes, zodat je niet helemaal naar de stad hoeft te gaan. Een meertje waar vissen en allerlei dieren in zitten, is ook heel leuk.

Ashlee (11)

Pannaveldje

Ik zou een mooi pannaveldje of basketbalveldje willen waar iedereen mag komen. Ook zou het mij leuk lijken om bij warm weer een ijscoman of vrouw te hebben.

Sam (11)

Escaperoom

Ik wil graag een voetbalveld, een ijsjeswinkel en een kleine achtbaan. Maar het liefst wil ik een escaperoom. Ik wil ook helpen om die te maken.

Victor (11)

Workshoplokaal

Wat er op het plein zou moeten komen is een workshoplokaal. Een plek waar je van alles kunt maken. Ik wil ook graag een kabelbaan en fonteinen.

Davina (10)

Fietsenhok

Wat er op het plein moet komen staan, is een fietsenhok. Maar ook bomen, een snoepwinkel en een ijscoboer.

Evi (10)

Paintballveld

Ik wil graag een trampolinepark. Als dat niet kan graag een paintballveld of een voetbalveld en een dierenwinkel.

Max (11)

Wil jij ook met je klas meedoen aan tilburgjunior? Leuk! Meld je aan!