Later ‘geen vreselijke wereld’?
Help nú het milieu in Tilburg!


Al eeuwenlang verandert het klimaat, maar het gaat nu veel en veel te snel. Hoe kunnen we in Tilburg de natuur een handje helpen? ‘Minder dieren eten’, zegt Tobias (11). ‘Iedere vrijdag, iedereen op de fiets’, zegt Floor (11). ‘Meer zonnepanelen’, tipt Vera (11).

En niet wachten met die panelen, zegt Vera, maar nú neerzetten. ‘Voor de toekomst van de kinderen die nú leven, is het belangrijk dat er nú iets verandert.’ Ook Floor wil nú actie. ‘Er moet echt iets veranderen, want het gaat steeds slechter met het klimaat. Ik ben soms bang dat ik later in een vreselijke wereld ga wonen.’

Een vreselijke wereld, dat wil ook Tobias niet. Als mensen geen dieren meer eten, zal het volgens hem een stuk beter gaan. Jip (11): ‘Ja, want mensen hoeven niet per se dieren te eten. Dieren houden om te slachten, is zielig en het is slecht voor het milieu. Ze eten en drinken veel.’

Schoonmaak-app
Net als Vera wil ook Nova (11) dat er meer zonnepanelen in Tilburg komen. ‘Op lantaarnpalen kun je ook zonnepanelen maken. Dan maken ze hun eigen stroom.’ Benthe (12) vindt dat ook winkels en supermarkten in Tilburg zonnepanelen moeten krijgen. ‘Want die gebruiken heel veel licht.’

Bij een beter milieu denkt Job (11) ook aan minder rommel op straat. ‘Er zou een  schoonmaak-app moeten komen waarmee je valuta kunt winnen voor een game. Als je telefoon ziet dat je op straat rommel opruimt, krijg je valuta.’ Puck (11): ‘Of een boom in plaats van valuta. Die boom kun je weer ergens planten. Meer bomen en planten, dat is altijd goed.’


Hoe kunnen we het milieu in Tilburg helpen?


Meer bomen en planten 

Als we door de straat fietsen, denken we: wat is het leeg. Daar moet iets aan gebeuren!  Maar bomen en planten! Alleen: hoe en waar? We kunnen een dag organiseren om samen bomen en planten te planten. In het voorjaar is het beste.

Puck (11) en Nina (11)

Vrijdag: fietsdag!

Het gaat steeds slechter met het klimaat. Ik ben soms bang dat ik later in een vreselijke wereld ga wonen. Daarom moeten we een fietsdag starten! Als eerste in Tilburg. Elke vrijdag gaat iedereen op de fiets naar school of werk. Dit is een goed idee, want er komt minder CO2 in de lucht. Ik snap dat het lastig is als je heel ver weg van je werk woont. Daarom mag je per vrijdag 1 uur met de auto. Voor de rest niet. Zet je fiets maar buiten en parkeer je auto weer terug!

Floor (11)

Afvalbakken vaker legen 

Er is al heel lang een klimaatprobleem. Toch houdt niet iedereen zich er goed mee bezig. Voor de toekomst van de kinderen die nu leven is het belangrijk dat er iets verandert. Hier een paar ideeën, zodat het verbetert:

– Als de afvalbakken vaker worden geleegd, helpt dat erg. Dan kunnen mensen hun afval ook weggooien (In mijn omgeving zijn de prullenbakken te vol. Waardoor mensen afval naast de afvalbakken zetten.)

– Kinderen moeten naar een school gaan in de buurt, zodat ze op de fiets kunnen gaan.

– Huizen. Als er wat prijs afgaat van zonnepanelen, helpt dat. Ook moeten huizen beter beschermd worden tegen kou. Dan hoeft de verwarming minder vaak gestart te worden.

Vera (11)

Samen heel Tilburg opruimen 

Het milieu moet beter worden. Daarom is ons idee: 1 keer in de 2 maanden heel Tilburg buiten opruimen. Als er wordt schoongemaakt, is er minder afval! Verder moeten alle winkels en supermarkten zonnepanelen krijgen, want ze gebruiken heel veel licht. Het zou ook slim zijn om lantaarnpalen weg te halen op plekken waar ze niet nodig zijn.

Bente (12), Quincy (11) en Hanna (11)

Tilburgse schoonmaak-app 

Als je van gamen houdt: download de Tilburgse schoonmaak-app. Je camera blijft aan en voor elk stuk vuilnis dat je opruimt, krijg je valuta voor in het spel. Hou je niet van gamen? Als je vuilnis in de prullenbak doet, krijg je een beloning: tien cent of iets dergelijks.

Job (11)

Lantaarnpalen maken eigen stroom 

Als we het milieu in Tilburg willen verbeteren, wordt het tijd dat we iets gaan doen. Mijn idee is dat er op lantaarnpalen zonnepanelen komen. Lantaarnpalen gebruiken namelijk veel stroom. Lantaarnpalen zijn nu al van een speciaal soort lamp gemaakt, zodat ze minder stroom gebruiken. Maar omdat er zoveel lantaarnpalen zijn, wordt er nog steeds veel stroom gebruikt. Als lantaarnpalen zonnepanelen krijgen, maken ze hun eigen stroom. Dat is beter voor het milieu.

Nova (11)

Deze bijdrage aan TilburgJunior is mede mogelijk gemaakt door