‘Vanaf 12 jaar steppen, kan best’


Er is maar één plek in Nederland waar je een elektrische step kunt huren. Rara, waar is dat? In Tilburg! ‘Dat is leuk’, zegt Bagrat (11). Maar je moet wel 16 jaar of ouder zijn. ‘Echt? Dat is dan weer stom’, vindt Mara (11).

Bagrat en Mara zijn vandaag bij IMC Weekendschool. Het nieuwtje van de step hadden ze nog niet gehoord. In de buurt van het Centraal Station staan er 20, keurig op een rij. Hun 12 klasgenoten wisten het ook niet. Jamilla (10): ‘Als je moe bent, is een step heel handig.’ Nadira (10): ‘Goed dat het elektrisch is. Dat is beter voor het milieu.’

Jammer dat je 16 jaar moet zijn voor de step, vinden de leerlingen. Jamilla: ‘Een beetje snap ik het wel. Grote mensen zijn misschien wat verstandiger.’ Sana (12): ‘Maar zij kunnen net zo goed een ongeluk maken. Vooral in een stad die druk is en die ze nog niet kennen.’

Kinderzitje
Stel je wilt als gezin gaan steppen. Hoe moet dat dan? Adrinoëlly (10): ‘Misschien kunnen ze een kinderzitje aan de step maken. Dan kunnen kinderen toch mee.’ Yara (11): ‘Of een plankje zodat je achterop kunt staan.’ Mara: ‘De leeftijd moet omlaag. Vanaf 12 jaar steppen, kan best. Wachten tot je 16 bent, duurt veel te lang.’

Hoe duur is het eigenlijk om een step te huren, vraagt Jamilla zich af. Bijna 50 euro, dan mag je hem van tien uur ‘s morgens tot drie uur s middags hebben. Onderweg krijg je eten en drinken. Mara: ‘Wow! Dat is veel geld. Waarom mag je niet per uur betalen?’ Bagrat: ‘Hopelijk krijg je voor dat geld ook een GPS-tracker mee. Handig als je verdwaalt of als je step wordt gestolen.’

Elektrisch steppen. Wachten tot je 16 jaar bent? Wat vind jij?
Schrijf je mening op, stuur hem naar tilburgjunior!

Niet eerlijk

Vanaf 16 jaar kun je een elektrische step huren in Tilburg. Het kost 50,- als je deze step voor een dag wilt huren. Het is niet eerlijk voor minderjarigen. Daarnaast is ’t vrij duur! Naast al die nadelen zitten er ook een paar voordelen aan. Het is fijn en handig om met een step rond te gaan. Veel kinderen hopen dat er wat aan de leeftijd wordt gedaan.

Tizainy (11)

Niet leuk voor kinderen

Een elektrische step is een leuk idee. Het heeft voordelen. Je kan steppen door de stad. Je wordt niet moe. De step heeft ook nadelen. Het is duur. Het is niet leuk voor kinderen onder 16. De step kan snel gestolen worden.

Rawda (11)

Kindersteppen maken

Een elektrische step gaat sneller dan lopen. Als je moe bent is het wel handig. Ik ben 11 en mag nog niet op de step. Als je 16 bent mag je pas op de step. Als je met je ouders gaat, mag jij niet op de step. Ze kunnen toch kindersteppen maken?

Maud (11)

Normale step erbij

De elektrische step kun je bij het station huren. Je mag er pas vanaf je 16de op. Ik snap het eigenlijk wel, want het is wel echt gevaarlijk en ouderen weten daar wat meer van. Om het beter te maken voor kinderen, kun je bijvoorbeeld zorgen dat ze bij hun ouders op de step kunnen staan. Je kunt er ook een klein zitje bij maken. Of je kunt er een normale step bij zetten.

Jamilla (10)

Mark Rutte

Je mag alleen een elektrische step huren als je 16 jaar of ouder bent. Ik vind dat iedereen op een step mag. Het maakt niet uit hoe oud je bent! Ik wil er met meerdere mensen over praten. Daarna ga ik aan Mark Rutte vragen waarom het niet mag.

Salina (10)

Hoera!

Hoera, er zijn elektrische steppen in Tilburg. Onze stad is de eerste. Heel leuk om in de stad te gebruiken. Maar voor kinderen is het niet zo bijzonder want je moet 16 jaar of ouder zijn. Daar zijn wij het niet mee eens.

Adrinoëlly (10) en Nadira (10)

Elektrische step en gebak

Wil je op een elektrische step? Dan moet je in Tilburg zijn, want dan kan je voor 50 euro een dag lang op een elektrische step. De step is leuk want je hoeft niet de hele tijd te lopen en je bent sneller op je bestemming. Wat minder leuk is: je moet er zestien voor zijn. Het is ook duur, want niet iedereen heeft 50 euro. Maar je krijgt er wel een gebakje bij en drinken.

Yara (11)

Deze bijdrage aan tilburgjunior is mede mogelijk gemaakt door