Worteltjes uit eigen (school)tuin
Worteltjes, aardbeien, tomaten, radijs. Rüya, Lieselot en Amira eten het straks vers uit de moestuin van basisschool Wandelbos. ‘De planten water geven, wordt heel belangrijk’, weet Martijn. Maar voor het zover is…
Een bol touw en 26 paaltjes. Een meetlint en een schaar. Rüya (10), Lieselot (10) en Amira (9) kijken elkaar aan. ‘Jullie gaan zes paden uitzetten in de moestuin’, zegt meneer Jael. ‘Kom, ik weet hoe dat moet’, zegt Lieselot. ‘Ik ook’, roept Amira. Het drietal rent naar buiten.
Even later komen ook hun klasgenoten naar buiten. Iedereen doet vandaag iets voor de nieuwe moestuin. Er worden houten bordjes gemaakt. Daarop staan straks de namen van de plantjes die in de tuin groeien. Er worden aardbeienplantjes in de grond gezet. Er wordt onkruid gewied.
Water geven
‘Ik moet diep graven’, zegt Martijn (8) over het onkruid. ‘Ook de wortels moeten eruit, anders groeit alles weer aan. Maar vieze handen zijn niet erg.’ Martijn zit in de leerlingenraad. Hij mocht meebeslissen over de moestuin. ‘Het wordt mooi. Als de tuin klaar is, ga ik veel helpen. Vooral water geven is heel belangrijk.’
Een uur later is meneer Jael dik tevreden. ‘Jongens, jullie hebben onwijs veel gedaan. Zelfs de paden zijn allemaal uitgezet.’ De spullen worden ingepakt. Maar niet door Rüya en Amira. ‘Dit paaltje staat scheef’, zegt Rüya. ‘Daar kan ik niet tegen. Het moet perfect zijn.’ Dat vindt Amira ook. ‘Kom, ik help je nog even.’
Steeds meer scholen krijgen een moestuin.
Sommige mensen willen het verplichten.
Wat vind jij daarvan?
Schrijf het op, stuur je verhaal naar TilburgJunior!
De moestuin moet geen moettuin worden
Wij hebben een moestuin op school, maar die is verwaarloosd. We doen er niks meer mee. Nu horen we dat een moestuin misschien verplicht wordt op scholen. Daar zijn we tegen. Net als bij ons, zal bij andere scholen de moestuin niet onderhouden worden en verwaarloosd raken. Dus het geld kan beter aan andere of betere dingen worden besteed.
Maar er zijn meer redenen waarom we tegen zijn. We vinden dat ‘moeten’ te veel gevraagd is. Het kost ook te veel tijd om een moestuin aan te leggen. Bovendien hebben we gemerkt dat het lang duurt voordat groente en fruit is gegroeid en goed is.
Sommige mensen zeggen dat het leuk is om over planten te leren en ze te verzorgen. Ook zeggen ze dat kinderen zich tijdens de pauze niet hoeven te vervelen. Een voordeel is ook dat kinderen niet meer hun eigen fruit mee hoeven te nemen. Dat bespaart een hoop geld.
Onzin
Maar dat het geld bespaart is onzin, want de aanleg en het onderhouden van een moestuin kost ook geld. Je hebt nieuw zand nodig en je moet van die zakjes kopen.
Alles bij elkaar vinden we het geen goed idee om een moestuin op school te verplichten. Ook al zijn er enkele kinderen van onze school die het juist leuk vonden dat we een moestuin hadden. Meer kinderen vonden het vermoeiend. Ze vinden het niet fijn, als we er opnieuw eentje zouden hebben.
Groep 7a en 7b van Kindercampus Oculus