Flexibele schooltijden:
naar school als jij het wil
Soms wordt er weer veel over gepraat: de schooltijden. Gaat er inderdaad iets veranderen? Wordt het overal zoals bij Dagmar, Yasmina, Charlotte en Julia? Zij hebben ‘flexibele schooltijden’.
Hoe gaat het bij jou op school? Half negen beginnen, drie uur naar huis? Bij Dagmar (10), Yasmina (10), Charlotte (9) en Julia (9) is het anders: zij bepalen zelf hun schooltijden. ‘Je mag tussen acht en negen beginnen’, legt Dagmar uit. ‘Tussen twaalf en vier mag je naar huis. Maar je moet er iedere week 25 uur zijn.’
Dagmar begint iedere dag om acht uur. Vroeg opstaan vindt ze niet erg. Gelukkig maar, want ze mag niet zomaar zeggen: ‘Nou juf, morgen kom ik toch maar wat later’. Yasmina: ‘Nee, dat kan niet. Aan het begin van het schooljaar zijn afspraken gemaakt. Die staan vast.’
Rommelig
Klasgenoten die later binnenkomen of eerder weggaan. Dat is toch rommelig? Charlotte: ‘In het begin was het lastig ja. Nu ben ik eraan gewend. Als de deur opengaat, kijk ik wie het is en daarna werk ik weer verder.’ Ze weet namelijk precies wat ze moet doen. ‘Iedereen heeft een weektaak. Die moet vrijdag klaar zijn.’
Het viertal is blij met de vrije schooltijden. Julia: ‘Soms ben ik vroeger thuis dan andere kinderen. Dan is het lekker rustig op straat. Fijn als ik ga steppen.‘ En die weektaak is ook prima, vindt Julia. ‘Je werkt zelfstandig. Als ik sneller ben dan de rest, kan ik door. Als ik meer tijd nodig heb, kan dat ook.’
Zelf je schooltijden bepalen. Is dat een goed idee?
Schrijf het op voor TilburgJunior.
Is je eigen schooltijd bepalen een goed idee? Ja of nee?
Steeds meer kinderen krijgen te maken met een burn-out en er zijn mensen die zeggen dat dat ook aan school ligt. Zelf je schooltijd bepalen zou daarom een goed idee zijn. Daar zijn wij het helemaal mee eens!!
Wij zijn voor, want dan is de kans groot dat je heel zelfstandig wordt. Je kan bijvoorbeeld uren inhalen en je kan doorwerken wanneer je wil. Als je een afspraak hebt kan je gaan wanneer je wil. Je kunt rustig doen in de ochtend, je hebt bijvoorbeeld ook tijd om uitgebreid te douchen.
De leerkracht wordt snel overbelast doordat ze meerderen keren uitleg moet geven en de tijd moet bijhouden, want er kan misbruik van worden gemaakt. Bovendien wordt het rommelig als alle kinderen uit en in de klas lopen. Ook is het onhandig tijdens de cito’s.
Wennen
Neem de leerkracht, zij zijn toch niet voor niks leerkracht geworden? Ze vinden het toch leuk om les te geven. Als tijden goed worden bijgehouden en er worden strenge gevolgen aan gekoppeld, gaan kinderen zich echt wel aan de regels houden. En rommelig? Kwestie van wennen en duidelijke afspraken maken. Dit geldt ook voor het maken van de cito’s. Deze cito’s kunnen namelijk gewoon worden gemaakt op de tijden dat iedereen er is. Hier leren kinderen juist van.
Hoewel er dus tegen argumenten zijn, blijkt het toch wel dat we het er mee eens zijn om zelf je schooltijden te bepalen. Dit vinden wij belangrijk en daarom zou de politiek ook mee moeten denken.
Groep 8 Kindercampus Oculus